Войни (Clan Wars)

Войни (Clan Wars)

2715
0
Facebook

Войните бяха добавени като част от “големия” ъпдейт на играта през 2013 година. В началото всички членове на клана бяха задължени да участват във войните ако се пусне, но с течение на времето нещата се промениха и сега може да се избира отбор. Войната трае 2 дни като единия е подготвителен ден, а другия е бойния. Играчите се борят за звезди, които от своя страна излъчват победителя.

 1. Как се избират противниците?

Всяко едно нещо в играта Clash of Clans носи определен брой точки (които ние нито знаем нито виждаме) на притежателя на акаунта. Примерно Стена 3 левел носи 3 точки, Кула 5 левел носи 15 точки, Мина 4 левел носи 12 точки, Кинг 15 левел носи 150 и т.н. Всички тези точки се събират, за да донесат крайния резултат от точки за вашето село/база. След като определите броя на участниците във войната и дадете “Start War”, точките на всички участници във войната се събират и алгоритъмът тръгва да търси клан със същия брой такива точки. Отделно играта се мъчи да намери кореспондиращо ниво ТХ на играча с вашия номер от противниковия клан.

Опита на играчите, техните трофеи, нивото на клана, спечелените войни НЯМА никакво въздействие над избора на противник.

Трябва да знаете, че колкото повече време отнема, за да намери противник толкова повече разширява критерия за даден противник. Представете си буквата “V”. В началото на търсенето играта се опитва да намери противник с вашите точки, но с течението на времето при липсата на такъв разширява диапазона на търсене. За това можете да се паднете срещу много силен или по-слаб Клан.

След ъпдейта през Март 2016, следните критерии при избора на противник са в сила:

  1. Войните 35 на 35 и 45 на 45 ще се премахнат, за да се подтикне избора на другите размери войни.
  2. Намирането на противник ще взима повече под внимание дефенса на противника отколкото на офенса (армията).
  3. Силните дефенси като Инферно Кули, Игъл Артилери и Гран Уарден ще имат много повече тежест при избора на противник.
  4. Избора на противник ще взима в предвид и скорошните победи и загуби на клановете.
  5. Проверки на тимовете ще бъдат добавени, за да се премахне неправилния избор.

 2. Избираемост на участниците

Има девет размера войни в играта Clash of Clans, започващи от 10 с/у 10, могат да се увеличават с 5 играча като достигнат то 50 с/у 50. Членовете на клана могат да изберат дали им се участва или не в профила си. Но в крайна сметка този който пуска войната решава дали да включи някой независимо какво е избрал. По-големите войни носят повече точки (Clan XP) и вдигат нивото на клана. В последно време създателите на “Clash of Clans” насочват развитието на играта към войните и улеснение на участниците в тях. В България военните кланове станаха много и има играчи, които се специализираха в това.

Членове, които са напуснали клана по време на война и са се присъединили в друг, нямат право да участват докато войната, която са напуснали не приключи.

 3. Ден за подготовка

По време на деня на подготовка участниците във войната в играта Clash of Clans (било то от България или другаде по света) могат да си донейтват единици за защита. Всеки играч може да изпише какво желае да му бъде дадено според базата, която използва. След ъпдейта с Дарк Спел Фактори-то и Пойзън Спела единиците с повече здраве започнаха да бъдат предпочитани за защита. В зависимост на нивото на Клан Касъла, вие можете да получавате определен брой единици. Също от значение за съотборниците ви е и самото Клан Ниво, защото то определя колко единици можете да дадете (между 5 и 8).

Деня за подготовка трае 23 часа. През това време вие можете да разгледате нивото на дефенса на противника, НО НЕ и неговата база. Тази промяна беше представена заедно с ъпдейта през Май, 2016 година, когато бяха представени и приятелските битки. Тези мерки се наложиха, за да се предотврати копирането на военни бази и безкрайните тренировки.

В Клан България често използваме различни стратегии. Някой път всеки напада номера си, друг път един номер под него и т.н. Помнете обаче, че противниците могат да сменят базата си до последния момент на деня на подготовка.

След ъпдейта през 2015 година, който ни донесе и ТХ 11, времето за подготовка за войните беше намалено от 24 часа на 23 часа. Това се направи с цел пускането на нови войни да може да се запази в един и същ час.

 4. Ден за битка

Всеки участник във войната може да атакува два пъти противникови бази като не може да нападне една и съща база два пъти. Играта дава препоръчана противникова база, но вие можете да атакувате когото поискате.

Нападенията и защитите във войната няма да засегнат по никакъв начин трофеите, ресурсите или щита, които имате.

Във Клан Войните на Clash of Clans само най-доброто нападение се брои. Примерно ако някой е направил една звезда на противникова база, след това друг и направи 2, а трети 3, то крайният резултат ще е 3 звезди. Също така звездите определят и най-добрата атака. Примерно ако един играч направи 90%, но само една звезда, а друг 60% и 2 звезди, то най-добрата атака на тази база е 2 звезди и 60%. Ако обаче всички играчи атакували дадена база вземат еднакъв брой звезди, то процента на унищожението се брои.

  • 1 звезда ще получите ако унищожите поне 50% от сградите.
  • 1 звезда ще получите ако унищожите Таун Хола.
  • 1 звезда ще получите ако унищожите 100% от базата на противника.

Играта Clash of Clans сама изчислява бонуса, който ще получите ако атакувате дадена база и спечелите поне една звезда. Ако дадена база е вече със 3 звезди, то пак можете да вземете бонуса ако я победите дори с една звезда. Това се нарича атака за бонус. Бонусите могат да варират според Таун Хола (ТХ), които сте вие и ТХ на базата, която атакувате.

В секцията “war events” можете да видите всички атака на вашия и противниковия отбор – кога са се състояли, колко звезди са взели и дали атаката е победа или загуба. В полето със статистиката се дават броя на използвани атаки от целия ви клан и клана на противника, както и други полезни статистики. Имате също така и табове с моя отбор и противниковия отбор, където можете да видите кой кого е атакува с първата и втората атака, както и защитите ви.

 5. Резултати от войната

След като войната в Clash of Clans приключи излиза друг екран като кликнете на War. В този екран се съобщава дали сте спечелили или загубили войната, колко звезди сте направили и какъв е вашия бонус. Ако резултата от звездите е равен, то се гледа процента тотално разрушение на противниковите бази.

След края на всяка война бонуса, независимо дали сте спечелили или загубили, се доставя в Клан Касъла. Оттам вече можете да решите дали да ги изтеглите и използвате или да останат там за съхранение. Същото се случва и с точките на клана – те автоматично се прибавят към общия сбор.

Можете да разглеждате до две войни назад – в секцията “War Log” в Клан Касъла. Там дори са достъпни и повторения на атаките. Жалкото е, че ако има Maintenance те се изтриват.

Ако спечелите дадена война, то 100% от бонуса отива при вас, ако загубите ще вземете едва 30%. В много рядък случай на равенство (звезди и тотално разрушение са еднакви) то ще вземете 40%. Печеленето на войната ще донесе и 50 точки за клана.

Ако напуснете клана преди войната да е свършила, то вие ще си вземете бонуса ако сте направили поне една атака с 1 звезда, т.е. да сте победили дадена база.

Интересно:

  • Ако пуснете някоя нова сграда, на която ще и отнеме време за направа и в това време сте участник във войната, то тази сграда е напълно активана в защитата на вашата база (ако тя е дефанзивна).
  • По време на ъпгрейд на Куина и Кинга, те са активни в защита, но неактивни в атака.
SHARE

LEAVE A REPLY